articole

Avocații spanioli cer garanții pentru a putea oferi un serviciu esențial: Justiția nu se poate opri din nou!

Avocații spanioli cer garanții pentru a putea oferi un serviciu esențial: Justiția nu se poate opri din nou!

Avocații spanioli consideră că Guvernul și comunitățile autonome trebuie să garanteze condițiile necesare pentru ca justiția să poată continua să fie furnizată ca serviciu esențial.

La data de 5 noiembrie 2020, ca urmare a noilor măsuri antipandemie luate de către guvernul spaniol, Cosiliul general al avocaților spanioli și-a exprimat poziția după cum urmează:

,,În ultimele zile, o creștere incontestabilă a numărului de infecții și spitalizări datorate Covid-19 a fost evidentă în diferite comunități autonome. Acest lucru a făcut ca mai multe administrații autonome să solicite guvernului luarea măsurilor legale necesare cu scopul limitărilor mobilității cetățenilor.

Deși măsurile puse în aplicare în prezent sunt foarte variate în funcție de teritoriu și de situația epidemiologică ale fiecăruia, în unele teritorii se referă chiar la izolarea în locuințe, reproducând într-un fel situația care a avut loc primăvara trecută.

Confruntat cu riscul ca, din cauza unei posibile agravări a situației actuale, să fie luate noi decizii care limitează drepturile și furnizarea de servicii publice, Consiliul general al avocaților spanioli dorește să facă publice următoarele considerații:

  • Justiția este un serviciu esențial pentru cetățenie, recunoscut prin Constituție și, ca atare, trebuie luat în considerare în scopul furnizării sale către întreaga populație.
  • Cunoștințele despre transmiterea virusului și măsurile necesare pentru a evita contagiozitatea acestuia au avansat substanțial în comparație cu situația de acum șase luni, la fel și pregătirea instanțelor și a tribunalelor pentru a garanta toate măsurile de prevenție.
  • Având în vedere consecințele grave pe care le-au avut închiderea instanțelor și tribunalelor primăvara trecută, Baroul în ansamblu, consideră că Justiția nu își poate închide porțile din nou reproducându-se situația trăită în primăvară, în prima perioadă a stării de alarmă.

Pe baza celor de mai sus, avocații spanioli înțeleg că guvernul și diferitele comunități autonome trebuie să garanteze condițiile necesare pentru ca Justiția să poată continua să se furnizeze ca un serviciu esențial, oferind garanții depline de securitate celor care furnizează serviciile noastre în domeniul de aplicare al Administrației de Justiție.

Confruntat cu riscul ca, din cauza unei posibile agravări a situației actuale, să fie luate noi decizii care limitează drepturile și furnizarea de servicii publice, Baroul din Zaragoza se alătură considerentelor făcute de Consiliul General al avocații spanioli.

Înțelege că trebuie să fie Guvernul Spaniei și Guvernul Aragonului cele care garantează condițiile necesare pentru ca Justiția să poată continua să fie furnizată ca un serviciu esențial, oferind garanții depline de securitate celor care furnizează serviciile noastre în domeniul Administrației Justiției.

Odată cu începerea stării de alarmă în martie, Baroul din Zaragoza a adoptat o serie de inițiative care au fost menținute până în prezent și care vor continua să fie oferite membrilor cât va dura această situație.

Comunicatul Consiliului general al avocaților spanioli poate fi vizualizat aici.

Ce măsuri a luat Baroul din Zaragoza în martie:

În numele Baroului din Zaragoza și în lumina declararării statului de alarmă de către guvernul central, vă transmitem o notă ce cuprinde condițiile în care se vor desfășura unele dintre serviciile oferite cetățenilor. Unele dintre servicii sunt:

Asistența pentru deținuți și Garda de asistență pentru victimele violenței împotriva femeilor, vor fi menținute și, prin urmare, trebuie să fie asistate pe măsură ce sunt stabilite. Conducerea baroului a contactat diferitele administrații pentru a furniza toate instrumentele și mijloacele necesare pentru a garanta protecția sănătății avocaților pentru a evita contagiunea și răspândirea COVID-19.

Serviciul de atenție pentru victimele infracțiunilor violente va fi, de asemenea, menținut, deși se va încerca efectuarea anchetelor prin telefon.

Serviciul de orientare juridică (SOJ): a fost închis publicului și activitatea sa este suspendată.

Serviciul de atenție pentru femei (SAM) își va menține garda specifică a acestui serviciu. În ceea ce privește consultațiile juridice, se vor oferi telefonic la Zaragoza.

SAOJI, Serviciu de asistență juridică și îndrumare pentru imigranți: serviciul este suspendat. Prin Casa de Cultură, se va comunica telefonic avocatului consultant care, ca de obicei, va lăsa intervenția procesatorului de fișiere atunci când se ocupă de probleme urgente.

Serviciul de orientare penitenciară (POS): așteptăm să convenim cu centrele penitenciare cum să continuăm cu acest serviciu, limitând intervenția legală doar la cazuri urgente și grave.

Baroul din Zaragoza, precum și Consiliul Baroului din Aragón, sunt în contact permanent cu autoritățile judiciare și de justiție care, la rândul lor, își mențin relația constantă cu autoritățile sanitare pentru a monitoriza răspândirea virusului Covid-19. Ambele instituții au luat măsuri pentru a preveni răspândirea virusului”.

Luarea de poziție a avocaților a venit imediat după ce patru asociații de magistrați au solicitat guvernului să nu mai oprească justiția din nou.

Asociația Profesională a Magistraturii (APM), Asociația Judiciară Francisco de Vitoria (AJFV), Judecătorii pentru Democrație (JJpD) și Forumul Judiciar Independent (FIJ) au emis deja în data de 4 noiembrie o declarație comună în care au solicitat Consiliului General al Justiției (CGPJ), Ministerul Justiției și comunităților autonome să adopte măsurile necesare pentru a permite administrației justiției să continue să funcționeze în al doilea val de Covid.

Asociația profesională și independentă a procurorilor (APIF) și Consiliul general al avocaților spanioli (CGAE) s-au pronunțat împotriva suspendării activității judiciare ca parte a măsurilor de limitare a celui de-al doilea val de pandemie coronavirus, subliniind că s-a ceat un prejudiciu: „Asta a provocat în primul val”, adăugându-se astfel la apelul făcut în ultimele zile de către asociațiile judecătorilor de a nu opri justiția.

În opinia noastră, nicio limitare a dreptului fundamental la o protecție judiciară efectivă nu poate fi justificată în niciun fel, printre altele, deoarece nu este prevăzută în Decretul regal 926/2020” prin care se decretează noua stare de alarmă. a afirmat APIF într-o declarație.

Asociația procurorilor consideră că este necesar să se „învețe din calea parcursă” pentru „a Evita, prin toate mijloacele, ca o putere de stat, sistemul judiciar, să fie dezactivată”, amintind că aceasta este configurată „nu numai ca garant al drepturilor tuturor cetățenilor, ci și ca controlorul performanței celorlalte două puteri ale statului „.

În opinia procurorilor, „există mijloace adecvate pentru ca Justiția să funcționeze normal și cu garanții atât pentru utilizatorii acestui serviciu public esențial, cât și pentru cei care lucrează în acesta”, datorită investițiilor în noi tehnologii și luării măsurilor de prevenție. Astfel, s-a subliniat utilizarea măștilor, a mijloacelor telematice și a distanței sociale.

APIF a cerut atât Consiliului General al Justiției (CGPJ), cât și Procuraturii Generale a Statului să „înlăture toate obstacolele care încă există pentru a se asigura că cetățeanul are o justiție care nu este deconectată, care nu este paralizată”. „Este necesar să se garanteze, mai mult ca oricând, accesul la justiție”, a transmis asociația.

În plus, APIF a reamintit că, cele trei luni de suspendare a termenelor procedurale care au fost aplicate pe 14 martie au cauzat „prejudicii grave” atât lucrătorilor administrației justiției, cât și inculpaților.

În acest sens, a avertizat că „funcționarea justiției poate fi clar îmbunătățită”, astfel încât „dacă se adaugă o paralizie la situația sa endemică, perspectivele ar fi sumbre”.

„Este necesar să se combine funcționarea justiției, în această situație pandemică, cu siguranța la locul de muncă, cu prevenirea eficientă a riscurilor profesionale pentru cei dintre noi care lucrează în instanțe și parchete precum și asigurarea condițiilor de siguranță pentru orice cetățean care apelează la justiție și așteaptă un răspuns de la ea ”, a cerut APIF.

Leave a Comment